Drama – en seriös handling

Dramafilmer har ofta en mycket seriös handling där det är menat att på ett realistisk sätt skildra riktiga människor. Det är vanligt att draman är baserade på sanna historier eller på delar av sanna historier. I en drama film så föregår det ofta en konflikt, det kan vara att karaktären har en konflikt med sig själv, med människor runt omkring eller med naturens krafter. Det är meningen att en drama film ska visa upp människan som den är, människans bästa sida, värsta sida och allt där emellan. Därför är drama filmer ofta mycket omtyckta men det är inte alltid som de är enkla att se eller förstå.

Det är meningen att en dramafilm ska vara mer seriös än den ska vara rolig och det är främst det som skiljer dramat Drama Moviesfrån komedin. Ett drama har inte heller alltid ett lyckligt slut och i modern tid så är drama ofta motsatsen till komedi. De filmer som tillhör drama genren är de filmer som oftast blir nominerade till Academy Awards och drama filmer har blivit nominerade oftare än alla andra filmgenrer. Drama uppkom när publiken började tröttna på melodrama och ville ha en mer realistisk betoning, filmindustrins svar på detta var just drama och detta skedde i mitten av 1970 talet. Därefter så har drama varit en genre som är här för att stanna och några av de mest omtyckta filmerna i historien är just drama filmer.

Det är vanligt att drama har undergenrer för att man lättare ska kunna veta vad för typ av drama som det handlar om. Exempel på undergenrer inom drama är kriminaldrama, historiskt drama (även krigsdrama), Skräckdrama, Romantiskt Drama, Komedi Drama och Dokumentärdrama. Det finns även fler typer av drama filmer och drama är en genre som går att kombinera med de flesta andra typer av filmgenrer.