Western – för den vilse cowboyen

Western är en genre som väcker många känslor, antingen så älskar man eller så hatar man westernfilmer, det är dock omöjligt att inte känna någonting inför dem. Ofta förstår man snabbt om denna typ av film är någonting man vill se på eller inte. Western är en genre som tar åskådaren tillbaka till den vilda western som uppkom för att beskriva den sanna amerikanska andan och historiskt visa hur det var förut i Amerika. De karaktärer som ofta syns i Westernfilmer är cowboys, bytesjägare (ofta på jakt efter mänskliga offer) och andra typer av revolvermän. Western litteratur var redan populärt innan dess att filmen uppkom och därför hade det givetvis en naturlig plats inom filmens värld redan från start.

I Westernfilmen får man ofta följa med karaktären när den använder en revolver som ett daWesterngligt verktyg för att överleva, rider mellan olika byar och dramatiska möten mellan olika revolvermän. Även här finns det ofta en skurk och det är vanligt att det är denna man får följa i filmen vilket gör western spännande. I Action får du som exempel oftast följa hjälten men i western är det mer vanligt att man får se den andra sidan av det hela. Allt är inte heller svart eller vitt i Westernfilmer, oftast handlar de om att man ska ta hand om sig själv och att man ska se till att överleva.

Western var otroligt populärt som stumfilm fram tills 1927 då ljudet till filmerna kom, då övergav många filmstudior vilda western och överlämnade detta till de mindre filmstudiorna. Anledningen till att western gjorde sig så otroligt bra i stumfilm var på grund av det rika händelseförloppet och att man inte behövde dagens specialeffekter för att fånga publiken. Vilda western var liksom fascinerande och spännande precis som det var och lyckades fånga en publik.